Tips
Hier vindt u enkele tips om zelf computerproblemen te voorkomen.
Veilig computeren
De meeste computergebruikers denken: “Ik heb een virusscanner geïnstalleerd, mijn pc kan niet geïnfecteerd worden.” Echter het helpt zeker mee om een virusscanner te installeren, maar helemaal beschermt bent u niet. Uzelf kunt onderstaande tips in acht nemen om de kans van besmetting te minimaliseren.
- Controleer of de virusscanner bijgewerkt is met de laatste anti-virusdefinities. Meestal als u dubbelklikt op het icoon van de virusscanner (in de systeemtray in de hoek of vanuit menu start) komt er de actuele status van de virusscanneer te staan. Staat er “all up to date” of “no problems detected” dan is het goed. Maar staat er bijvoorbeeld “abonnement verlopen” of “virusdefinities out of date” dan is het niet goed. De overweging dient gemaakt te worden of het bestaand (betaald)abonnement verlengt gaat worden of dat er een gratis virusscanner voor in de plaats komt.
Goede gratis virusscanners zijn: Avast Free en AVG Free. Maak geen gebruik van proefversies; deze zijn maar tijdelijk werkzaam (30 dagen of 3 maanden) en worden daardoor vaak vergeten te verlengen. - Probeer illegale downloads te vermijden. Gebruik daarvoor aparte (oude) computer daarvoor waar geen belangrijke documenten op staan en waar geen internet gebruikt word. Ook kunnen sites waar cracks en serials gedownload kunnen worden beter vermeden worden, die barsten van de virussen, trojan-horses en porno.
-
Instrueer de kinderen om veilig te internetten. Kijk eventueel mee om ze op weg te helpen en te zorgen dat er geen ‘verkeerde’ dingen geopend worden. Indien gewenst kan er ook gebruikt gemaakt worden van family filters zoals die van Microsoft. Daar kan ongeveer ingesteld worden wat wel en niet mag. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een logboek zodat alles achteraf inzichtelijk is (de surfgeschiedenis).
- Let op de e-mail berichten. Indien een onbekende afzender een bericht stuurt met een rare naam, verwijder deze direct. Meestal zitten in deze berichten (vooral met bijlages) virussen of trojan horses.
- Wees kritisch bij downloads en pop-ups, klik nooit zomaar overal op.
- Wees terughoudend met het installeren van software, in het bijzonder wanneer het programma te goed lijkt om waar te zijn (downloadversnellers, pc versnellers, tools voor het verwijderen van spyware enzovoort).
Wees ook op uw hoede als er tijdens het bezoek aan een website een pop-up venster verschijnt dat u vraagt om iets te downloaden of een bewerking uit te voeren waarvoor speciale rechten zijn vereist. Veel van deze pop-up vensters en gratis softwaretoepassingen bevatten malware. - Zorg dat er altijd gebruik gemaakt word van software welke nog onderhouden word door de leverancier. Maak bijvoorbeeld gebruik meer van oudere Windows en Office (Windows XP en Office 2003 word nog tot april 2014 onderhouden) versies. Ook is het noodzaak om de laatste updates en servicepacks te installeren om beveiligingslekken te kunnen voorkomen.
- Gebruik altijd van een recente browser. Voor Windows XP is dat Internet Explorer 8, maar aangeraden word om deze niet te gebruiken. De meeste wijken uit naar Google Chrome of Firefox. Veel websites bieden geen ondersteuning meer voor IE8 zoals bijvoorbeeld Google.
Voor Windows Vista is Internet Explorer 9 de laatste versie. Voor Windows 7 en 8 kan Internet Explorer 10 gedownload worden. - Zorg er voor dat profielen van bijvoorbeeld Facebook niet openbaar ingesteld staan. Zo voorkomt u dat uw privé leven voor iedereen zichtbaar is en wees alert dat u niet alles publiceert.
Mochten hierover vragen of opmerkingen komen, neem gerust contact op.